08-01-10

Een nieuw (spannend?) jaar...

new_yearDaar waar december woelig was wat het organiseren van het dagelijks leven betreft, is januari en het nieuwe decennium enigszins anders ingezet… en ook weer niet.

Thuiskomen van Afrika voelt toch een beetje anders dan van welk ander werelddeel dan ook. Of die paar weken Afrika me veranderd hebben is moeilijk te zeggen op zo’n korte tijdspanne maar binnenin voelt het toch zo. Een continent dat last heeft van de droogte, de daarbijhorende zengende hitte en het daaruit ontstane gebrek aan voedsel kruipt wel degelijk onder je vel of althans toch onder het mijne. Als ik schrijf ‘last’, dan is dat ook een weloverwogen keuze. Die stralend witte glimlach doet een mens nergens zoveel eer aan als in dit stukje wereld waar emoties puur zijn en waar hartelijkheid een woord is dat met recht en rede op een deurmat mocht prijken, mocht die er al zijn of mocht een deur er al zijn…

Stoffige woestijnrode wegen waar je uren op komt vast te zitten omdat enkele vrachtwagens zich naast elkaar vast reden in de modder, kinderhanden die grijpen naar je vingers om toch maar met zoveel mogelijk tegelijk met je mee te kunnen lopen doorheen het dorp zonder dat iemand ongerust is dat die ukjes voor een hele poos weg zijn, zingen en nagezongen worden in een taal die geen taal is, wuiven en wiegen en gebaren maken bij die liederen en kinderen die ik dagen erna in het dorp dat liedje nog hoor zingen wat bij mij dan weer de glimlach doet verschijnen, laatavondgesprekken met ‘Simon’ (de Afrikaan die nooit meer uit mijn hart verdwijnt, zo’n schone mens) en de ooh’s en aah’s die hij maakte en die voor eeuwig op mijn trommelvies zullen trillen bij de verhalen hoe onze koeien mechanisch gemolken worden (een koe die melk geeft is daar al een wonder) of hoe wij onze huizen isoleren tegen koude en hoe kippen hier in fabrieken hier eieren leggen…  U hoort het al: ik zou nog uren kunnen doorgaan maar Afrika valt niet in woorden, zonder gebaren, zonder mijn blik erbij uit te leggen.

Afrika zorgde er wel voor dat ik rust vond. Door het leven met de mensen daar, door alle dagen letterlijk in het stof te bijten vergat ik even wie ik was om mezelf daar heel hard tegen te komen. Zonder spiegel toch eindelijk nog eens je eigen ‘ik’ te zien… man, het doet deugd! Het is dan ook niet verwonderlijk dat december zoveel energie in zich had dat die moest opgebruikt worden. Mét een meer dan gezellig en intiem nieuwjaarsfeestje en dansen op de parketvloer tot in de vroege uurtjes als kers op de taart.

Een nieuw jaar, een nieuw begin maar ik zou miss abnormalia niet zijn wil ik toch net dan in mijn oude gewoontes vervallen: griep, jawel. Je probeert te gaan werken, kust niemand een fijn en gezond nieuw jaar zodat je niemand besmet het nieuwe jaar in stuurt maar door jezelf als een lijk doorheen die eerste uren van die nieuwe werkdag te sleuren help je ook niemand vooruit en dus trok ik weer huiswaarts en vocht ik even mijn eigen strijd.

Dat 2010 dan nog niets nieuws te bieden had, ook daar hebt u het fout. Zelfs vanuit je thuisbasis kunnen er onverwachte dingen op je af komen. Dus belandden er die dag ook mails van een geheime aanbidder in mijn mailbox. Met onomfloerste bewoordingen liet hij duidelijk merken wat hij het liefst wou in 2010. Gapend naar het scherm zat ik daar… Wie o wie??? Gezien ik het niet kon afleiden uit zijn woorden, noch uit zijn verlangens, reageerde ik, doch niet ingaand op zijn avances. Enige voorzichtigheid is altijd geboden. Er gingen zo’n paar mails over en ’ t weer. Aan spanning geen gebrek in die eerste januariweek!

Bent u ook benieuwd?

Misschien moet ik dat dan voor een volgende post houden J

16:00 | Commentaren (3)

Commentaren

Bedankt voor je reactie bij mij! Fijn dat je er nog eens aan denkt. Ik lees hier nog af en toe, ben benieuwd naar de aanbidder ;-).

Gepost door: Life is a dance | 08-01-10

...
Van hieruit een veilige niet-griep-kus op 2010...

en ja... we zijn benieuwd... nu goed?! :-)

Gepost door: Kaajee | 08-01-10

Woah.. klinkt als een spannend begin voor een hele sequel.. Geniet! En.. vertel, als 't nog es past :o)

Fijne januaridagen gewenst!

Gepost door: Dartel | 08-01-10

De commentaren zijn gesloten.